75 punimet e panjohura të Sadik Kacelit

- 2014-03-25 18:03:35

Nudo femrash e meshkujsh, peizazhe natyrash qetësuese, portrete të trishta të prera nga rrudhat e njëherazi fëmijë ëndërrimtar, imazhe të fiksuara në kohë, vizatime besnike fytyrash që përcjellin mesazhe, nga një penel i njohur i artit shqiptar.

Një ekspozitë me rreth 75 punime të panjohura të Sadik Kacelit u çel në Tiranë, të hënën mbrëma. Duket se me të çohet në vend një amanet i majit të 1945-ës, kur vetë Kaceli ka thënë “Arti nuk është monopol i një kombi, as i një klase shoqërore ose i një moshe madhore; ata që kanë prirje e ndjesi të holla, atyre që imagjinata dhe sensi i krijimit nuk u mungon bashkë me vullnetin e mirë, ata janë të privilegjuar të merren me art”.

Ekspozita retrospektivë e “Piktorit të Popullit” shfaq vizatime të realizuara në harkun kohor të viteve 1931-1945. Kurator i saj është Gëzim Qëndro, ndërsa punët janë marrë në arkivin personal të familjes Kaceli, nën kujdesin e të birit, piktorit Buron Kaceli.

Ky i fundit sqaron për “Gazeta Shqiptare” se disa nga vizatimet i takojnë periudhës kur i ati ka qenë në shkollën e mesme.
“Disa syresh, i ka realizuar gjatë Shkollës së Mesme të vizatimit në Tiranë. Ka të tjera, që i takojnë kohës së universitetit në Paris (Francë), ku studioi në ‘Ecole Nationale Superieur des Beaux-Arts’, ndërsa pjesa e fundit u përket viteve 1941-1945, pas kthimit në Shqipëri”.

Ekspozita është çelur në kuadër të 100- vjetorit të lindjes (1914-2014), ekspozita do qëndrojë e hapur për një muaj.

Shumica e punimeve shfaqen për herë të parë, dhe i biri, gjithashtu piktor, është i kënaqur që veprat e të atit prezantohen me një publik të gjerë.

© KOHA.net

comments powered by Disqus

Të tjera

Situata mediatike në rajon si ajo pas luftërave në Ballkan - 2014-10-24 13:54:15

Beograd, 24 tetor - Ish-koordinatori i Paktit për Stabilizim të Europës Juglindore, Erhard Busek...

Kompania “Pastërtia” në Shtime dështon me largimin e deponive të mbeturinave - 2014-10-24 13:53:24

Shtime, 24 tetor – Qytetarë të Shtimes janë ankuar se Komuna dhe kompania e pastrimit “Pastë...

Suarez debuton kundër Realit - 2014-10-24 13:48:46

Duffy: Shqiptarët fituan më shumë - 2014-10-24 13:37:42